همه چیز درباره ی هوش مصنوعی در ایران
اچ پی: درسالی که گذشت مسئولان تاکید کردند برخورد با هوش مصنوعی در صنایع برخوردی فعال خواهد بود و اقدامات جزیره ای کمکی به حل مسئله نمی کند و محوریت و وحدت فرماندهی باید مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش اچ پی به نقل از ایسنا، اینروزها هوش مصنوعی به سرعت درحال تغییر شیوه تعامل ما با تکنولوژی است. این فناوری یک هسته متمرکز دارد که برای عملیاتی شدن آن نیاز است در بخش های مختلف خودرا نشان دهد؛ بدین سبب نمی توان آنرا به حوزه خاصی محدود کرد.
امروزه کسب وکارها بدون هوش مصنوعی مدلول پیدا نمی کنند و زمانی که این فناوری در اختیار آنها قرار می گیرد، ارزش افزوده خلق می کند و ضمن کاهش هزینه ها و افزایش بهروری، رضایت ذی نفعان را جلب می کند.
بنابراین نگاه نظری را در این عرصه، ناکافی است و باید متناسب با این نیازها به سوی نهادینه کردن استفاده از هوش مصنوعی قدم برداشت.
مهم ترین کاربردهای هوش مصنوعی
موبایل های هوشمند که در دسترس همه افراد جامعه هستند به کاربران کمک می کنند تا با استفاده از دستورات صوتی، وظایفی مانند تماس گرفتن با فرد مورد نظر، باز کردن فایل، پخش موسیقی، تنظیم بیداری، پاسخ به سوالات اطلاعاتی و انجام عملیات ساده را انجام دهند.
همچنین دستیارهای صوتی در کامپیوتر ها نیز بسادگی فرمان های کاربران را اجرا می کنند، تایپ می کنند، نرم افزارهای مورد نیاز کاربران را فراخوانی کرده و عملیات مورد نظر کاربران را انجام می دهند.
شبکه های اجتماعی با رفتارشناسی و الگوریتم های هوش مصنوعی پیشنهادات نزدیک به علایق و سلایق کاربران ارائه می دهند. مشاهدات پیج ها و سایت ها و نیز لایک ها، کامنت ها و پست های کاربران دائما ثبت و ضبط و تحلیل می شود و برای مرور پیج ها مواردی پیشنهاد می شوند که کاربر دوست دارد آنرا دنبال کند.
در واقع همه کاربران شبکه های اجتماعی بدون آنکه در جریان باشند رصد می شوند و از هوش مصنوعی برای مسیر گشت وگذارهای خود در فضای مجازی استفاده می نمایند.
همچنین خیلی از فروشگاه های الکترونیکی حرفه ای با تحلیل رفتار مشتریان خود، بهترین پیشنهادها را برای خرید کالاها و خدمات خود ارائه می دهند و حتی برای افزایش درآمد خود کالاهای پربازدید، پرطرفدار و پرفروش را شناسایی می کنند، کالاهایی که کمتر مورد استقبال قرار می گیرند را از فهرست خود خارج می کنند و تخفیف ها، سبدها و پکیج های وسوسه انگیز را به کاربران خود پیشنهاد می دهند و آنها را به مشتری تبدیل می کنند.
بررسی ها نشان میدهد چت بات ها برای پاسخ به سوالات درسی، مطالعات علمی، ایده یابی و ایده پردازی برای داستان نویسی، فرمول نویسی، الگوریتم نویسی، برنامه نویسی، پیش بینی های خرید و فروش مسکن، کالا و بورس و حتی ایده گرفتن برای پختن نهار و شام و دریافت فرمول های آشپزی، رستوران گردی، گردشگری، سرگرمی مورد استفاده قرار می گیرند.
سیستم های مدیریت پروسه سازمانی با استفاده از الگوریتم های هوش مصنوعی به شرکتها کمک می نماید تا فرایندهای خودرا بهبود داده و بجای استفاده از عملیات کاربر، فرآیندهای قابل برنامه ریزی و قابل تکرار را بصورت اتوماتیک، با دقت و سرعت بیشتر، سر ساعت خاص و یا برمبنای رویداد تعریف شده انجام دهند.
به دلیل کاربردهای مختلف هوش مصنوعی در عرصه های مختلف مانند تجارت الکترونیک، پزشکی، کشاورزی، آموزش و استفاده و به کارگیری آن در ایران نیز بالاتر از پیش مورد توجه قرار گرفته و کوشش های بسیاری برای پیشرفت در این زمینه طی سالهای گذشته مانند تدوین سند هوش مصنوعی انجام شده است.
هوش مصنوعی چه جایگاهی در دولت دارد؟
با شروع به کار سید ستار هاشمی- وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات- همانند گذشته یکی از عناوینی که در دستور کار خود قرار داد؛ بطوریکه اعلام گردید برخورد با هوش مصنوعی در صنایع برخوردی فعال خواهد بود و یکی از محورهایی است که بصورت جدی دنبال می شود. به تاکید مسئولان اقدامات جزیره ای کمکی به حل مسئله نمی کند و محوریت و وحدت فرماندهی باید مورد توجه قرار گیرد.
در این راستا با نزدیک شدن به انتها سال پلتفرم ملی متن باز هوش مصنوعی رونمایی گردید که درباره ی اهمیت آن می توان گفت بدون وجود این زیست بوم، شرکت های دانش بنیان مجبور بودند از صفر تا صد از افزایش سرویس ها تا لایه های زیرساختی را خودشان انجام دهند. این مساله سبب شده است که تعداد شرکت هایی که قادر به انجام این کار باشند، بسیار محدود باشد.
گفته شده در پلتفرم ملی متن باز هوش هیجانی نزدیک به ۱۰۰ نفر نیروی انسانی، شامل ۱۵۰ پژوهشگر، توسعه دهنده، ۱۳ دانشجوی دکترا و ارشد و هفت نفر از نیروهای پشتیبانی و اجرائی درگیر هستند.
منبع: newhp.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب