گزارش اچ پی؛
آخرین وضعیت پروژه دولت سیزدهم برای اینترنت بهتر
به گزارش اچ پی، بررسی آخرین وضعیت اجرای پروژه فیبر نوری از آن حکایت می کند که ۴ استان در صدر پوشش قرار دارند و برای رسیدن به هدف تعیین شده در سال ۱۴۰۴، باید امسال حداقل به پوشش ۱۰ میلیون خانواری رسید.
خبرگزاری مهر - گروه دانش و فناوری: تار نوری یا فیبر نوری (Optical fiber) رشته باریک و بلندی از یک ماده شفاف مثل شیشه (سیلیکا) یا پلاستیک است که می تواند نوری را که از یک سر به آن وارد شده، از سر دیگر خارج کند.
فیبر نوری دارای پهنای باند بسیار بلندتر از کابل های معمولی است و با آن می توان داده های تصویر، صوت و داده های دیگر را به آسانی با پهنای باند بالا تا ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه و بالاتر انتقال داد. امروزه مخابرات نوری، به سبب پهنای باند وسیع تر در مقایسه با کابل های مسی و تأخیر کمتر در مقایسه با مخابرات ماهواره ای از مهم ترین ابزار انتقال اطلاعات شمرده می شود.
پروژه فیبر نوری در وزارت ارتباطات دولت سیزدهم به عنوان یکی از با اهمیت ترین پروژه های ارتباطی مورد توجه قرار گرفت و از طرف وزیر ارتباطات وعده افزایش سرعت اینترنت به وسیله توسعه این پروژه در کشور وعده داده شد.
به تازگی نیز عیسی زارع پور، وزیر ارتباطات با ارائه آماری در حوزه پروژه فیبرنوری یادآور شده است که این پروژه در ۴۵۵ شهر شروع شده و بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر فیبرکشی انجام شده است و قریب به سه میلیون خانوار تحت پوشش فیبرنوری قرار گرفته اند.
وی می گوید: بتازگی نخستین جلسه ماهانه کنترل پروژه بررسی میزان پیشرفت پروژه ملی فیبرنوری کسب وکارها و منازل در سال جدید را برگزار کردیم. هدف از برگزاری این جلسه که در آن مدیران اپراتورهای ثابت و سیار مشارکت کننده در پروژه و همین طور همکاران وزارتخانه ای در رابطه با این پروژه حضور دارند، بررسی ماهانه میزان پیشرفت پروژه، دریافت مشکلات پیشنهادات و انتقادات مجریان طرح و نیز رفع نیازمندی ها و مشکلات احتمالی آنها در رابطه با بخش های مختلف وزارتخانه و دولت در امتداد تکمیل این ابر پروژه است.
زارع پور گفت: انشالله با اتمام این پروژه که به صورتی مهم ترین پروژه زیرساخت ارتباطی کشور شمرده می شود، عقب ماندگی های کشور در زمینه ارتباطات ثابت رفع شده و کیفیت ارتباطات به نحوه شایان توجهی افزایش پیدا خواهدنمود. دولت سیزدهم با تمام توان بخش های مختلف خود پای کار اجرای این ابر پروژه آمده است و در این راه از هیچ تلاشی فروگذار نخواهد بود.
وزیر ارتباطات معتقد می باشد بااینکه از زمان شروع این پروژه در دولت سیزدهم، زمان زیادی صرف انجام امور مقدماتی مانند طراحی کلان، تامین منابع مالی، تصویب قوانین و مقررات لازم، هماهنگی اپراتورها و همین طور هماهنگی با سایر ذینفعان همچون استانداری ها و شهرداری شد، اما به لطف خدای بزرگ و تلاش زیست بوم ارتباطی کشور تا امروز این پروژه در ۴۵۵ شهر شروع شده و بیش از ۱۲۰۰ کیلومتر فیبرکشی انجام شده است و قریب به سه میلیون خانوار تحت پوشش فیبرنوری قرارگرفته اند.
زارع پور اشاره کرد: ما تلاش می نماییم انشالله تا آخر سال جاری میزان پوشش فیبرنوری به ۱۰ میلیون خانوار افزایش یابد.
سخنان وزیر ارتباطات در حالی مطرح می شود که در طرح کلان و معماری شبکه ملی اطلاعات یکی از با اهمیت ترین اهداف عملیاتی شبکه ملی اطلاعات تا سال ۱۴۰۴ پوشش ۸۰ درصدی دسترسی پهن باند ثابت خانوارها با متوسط سرعت دسترسی ۲۵ مگابیت بر ثانیه و پوشش صددرصدی جمعیت کشور برای دسترسی پهن باند سیار با سرعت متوسط ۱۰ مگابیت بر ثانیه است. از همین رو برای توسعه شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری اصولی نگاشته شد.
بر اساس این اصول کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات بمنظور تحقق این مساله و ماده ۵ قانون وظایف و اختیارات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اصول حاکم بر پشتیبانی از توسعه شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری را به عنوان یکی از پروژه های اولویت دار وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات بررسی و به شرح زیر تصویب کرد:
اصول حاکم بر پشتیبانی از توسعه شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری
دارندگان پروانه شبکه ثابت به کلیه دارندگان پروانه های ایجاد شبکه ثابت از سازمان که در زمان تصویب این مصوبه عبارتند از: شرکت مخابرات ایران، دارندگان پروانه ایجاد و بهره برداری از شبکه ارتباطات ثابت (FCP)، دارندگان پروانه یکپارچه شبکه و خدمات ارتباطی (UNSP) و دارنده پروانه ایجاد و بهره برداری از شبکه های انتقال داده نوری و دسترسی کاربران با بهره گیری از فیبر نوری گفته می شود.
کاربران نیز منازل و کسب وکارهای بهره بردار خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری (FTTP) هستند.
شبکه به مدلول شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری است که قابل بهره برداری با سطح کیفیت خدمت مورد تأیید سازمان که در آن کلیه تجهیزات فعال و غیرفعال لازم برای ارائه خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری (FTTP) به کاربران وجود داشته باشد.
نقطه حضور به نقطه ای از شبکه گفته می شود که در آن تجهیزات فعال یا غیرفعال وجود داشته باشد به نحوی که بوسیله آن امکان ارائه خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری به کاربر وجود داشته باشد.
همچنین خانوار تحت پوشش به خانواری گفته می شود که واقع در شعاع هوایی حداکثر ۳۰۰ متری یکی از نقاط حضور که ظرف مدت ۳۰ روز از تاریخ درخواست وی، خدمت دسترسی مبتنی بر فیبر نوری برای او تامین شود.
خرده فروشی به مدلول ارائه خدمات دسترسی مبتنی بر فیبر نوری به کاربر در قالب نمونه قرارداد تأیید شده توسط سازمان است.
همچنین عمده فروشی به منزله واگذاری قسمتی از ظرفیت شبکه و / یا خدمات دسترسی مبتنی بر فیبر نوری توسط دارنده پروانه شبکه ثابت به سایر دارندگان پروانه مجاز در قالب نمونه قرارداد تأیید شده توسط سازمان است.
الزامات برنامه توسعه شبکه فیبرنوری
هشتاد درصد خانوارهای هر استان باید پوشش داده شوند، مبنای پوشش خانوار، کدپستی و / یا پلاک ثبتی شهری / روستایی و نقشه های هوایی مورد تأیید سازمان در نواحی خدمات شهری / روستایی است.
حداقل پنجاه درصد کاربران امکان استفاده از خدمت دسترسی بوسیله فیبر نوری (FTTP) و حداکثر پنجاه درصد کاربران امکان استفاده از خدمت دسترسی پرسرعت بوسیله دسترسی سیمی با قابلیت حداقل سرعت ۵۰ مگابیت بر ثانیه و دسترسی رادیویی مجاز با قابلیت حداقل سرعت ۳۰ مگابیت بر ثانیه را داشته باشند.
برای حداقل ۱۰ درصد کاربران امکان استفاده از خدمت دسترسی بوسیله فیبر نوری با قابلیت حداقل سرعت یک گیگابیت بر ثانیه وجود داشته باشد. برای این منظور وجود یک نقطه حضور در هر شهر الزامی است.
مقررات پشتیبانی از توسعه شبکه دسترسی مبتنی بر فیبر نوری
با توجه به طولانی بودن دوره بازگشت سرمایه و رسیدن به نقطه سربه سر طرح های توسعه شبکه مبتنی بر فیبر نوری برای منازل و کسب وکارها (FTTP)، از شروع سال ۱۴۰۱ تا آخر سال ۱۴۰۸ مبلغ حق السهم دولت از درآمد ارائه خدمات دسترسی مبتنی بر این فناوری به شرط تفکیک درآمد خدمات FTTP از سایر خدمات در صورت های مالی حسابرسی شده مورد تأیید سازمان یک دهم درصد تعیین می شود.
همچنین از شروع سال ۱۴۰۱ و به شرط تفکیک حساب های مالی عمده فروشی و خرده فروشی در صورت های مالی حسابرسی شده، رعایت الزامات مصوب کمیسیون و تأیید سازمان، درآمد عمده فروشی خدمات مبتنی بر فیبر نوری مشمول حق السهم دولت نخواهد بود.
مزیت های توسعه سراسری فیبر نوری
از جمله مزیت های توسعه سراسری فیبر نوری ایجاد زیرساختی برای آینده، افزایش سهم اقتصاد دیجیتال، بهبود شرایط زیست محیطی، بهبود کیفیت دسترسی، ایجاد خدمات جدید، کاهش ترافیک در شبکه ارتباطات سیار و افزایش کیفیت آن، اشتغال زایی، کاهش شکاف دیجیتالی و افزایش سرعت دسترسی است.
در واقع فیبر نوری یا FTTx، یکی از روش های دسترسی به اینترنت ثابت است که بجای تمام یا قسمتی از کابل مسی از کابل های فیبر نوری بهره می برد. بسته به اینکه بجای x چه حرفی قرار بگیرد، به روش های مختلف ارائه آن به کاربر اشاره می کند. به عنوان مثال:
FTTH (Fiber To The Home): کابل کشی فیبر نوری تا منزل یا واحد کاربر ادامه پیدا می کند و به عبارت دیگر فیبر نوری در تمام مسیر از مخابرات تا داخل منزل جایگزین کابل مسی می شود.
FTTB (Fiber To The Building): کابل فیبر نوری به ساختمان می رسد و در نهایت خدمات توسط کابل مسی (معمولاً VDSL) تحویل داده می شود.
FTTC (Fiber To The Cabinet): فیبر نوری به نزدیک ترین کافو به کاربر (در فاصله کمتر از ۵۰۰ متری کاربر) ارائه داده می شود و مشترک در نهایت بوسیله یکی از فناوری های DSL (نظیر VDSL) به شبکه متصل می شود.
در حال حاضر نشانگر طرح ملی فیبر نوری منازل و کسب وکارها نشان میدهد که ۲ میلیون و ۴۹۷ هزار و ۷۷۲ خانوار تحت پوشش طرح ملی فیبر نوری منازل و کسب وکارها هستند.
دوره های زمانی نصب فیبرنوری
با توجه به هدفگذاری سال ۱۴۰۴ در خصوص قرار گرفتن ۲۰ میلیون خانوار تحت پوشش تا حالا دسترسی مبتنی بر فیبر نوری برای ۱۲ درصد جمعیت هدف محقق شده است. مقایسه آماری از کل پورت منصوبه نشان میدهد که از مجموع یک میلیون و ۸۰۲ هزار و ۹۰۳ پورت منصوبه، تعداد تعداد پورت منصوبه VDSL به میزان ۳۵۳ هزار و ۸۴۶ و هزار و تعداد پورت منصوبه FTTH به میزان ۱٬۴۴۹٬۰۵۷ رسیده است.
همچنین از مجموع یک ۳۶۶ هزار و ۶۸۳ سرویس گیرنده (کاربر)، تعداد سرویس گیرنده (کاربر) VDSL به میزان ۱۶۷٬۰۷۷ و تعداد سرویس گیرنده (کاربر) FTTH به میزان ۱۹۹٬۶۰۶ هستند.
مقایسه تعداد نصب پورت و ارائه سرویس فیبر نوری به خانوارها از سال ۱۳۹۹ تا ساعت ۱۴۰۲ نشان از رشد قابل توجه این پروژه دارد. سال خانوار تحت پوشش پورت منصوبه سرویس گیرنده ۱۳۹۹ ۸۵۷ هزار و ۹ مورد ۸۵۷ هزار و ۹ مورد ۲۸۴ هزار و ۳۵۱ مورد ۱۴۰۰ یک میلیون و ۴۰۶ هزار و ۸۹۲ مورد یک میلیون و ۴۰۶ هزار و ۸۹۲ مورد ۳۵۱ هزار و ۷ مورد ۱۴۰۱ ۲ میلیون و ۳۷۵ هزار و ۹۷۸ مورد یک میلیون و ۸۰۲ هزار و ۹۰۳ مورد ۳۶۶ هزار و ۶۸۳ مورد ۱۴۰۲ ۲ میلیون و ۴۹۷ هزار و ۷۷۲ مورد یک میلیون و ۸۰۲ هزار و ۹۰۳ مورد ۳۶۶ هزار و ۶۸۳ مورد
مقایسه دوره های زمانی توسعه شبکه فیبرنوری نشان میدهد که تعداد سرویس گیرنده ها در سال ۱۳۹۹ به تعداد ۲۸۴ هزار و ۳۵۱ مورد به بیشترین میزان در فروردین ۱۴۰۲ به تعداد یک میلیون و ۴۶۶ هزار و ۷۳۲ مورد سرویس گیرنده رسیده است.
همچنین مقایسه نصب پورت های VDSL و FTTH نشان میدهد که همچنان تمایل اصلی به نصب پورت FTTH است. چنانچه در فروردین ماه ۱۴۰۲ از مجموع ۷ میلیون و ۲۱۱ هزار و ۶۱۲ مورد پورت منصوبه تعداد ۵ میلیون و ۷۹۶ هزار و ۲۲۸ مورد مربوط به FTTH و یک میلیون و ۴۱۵ هزار و ۳۸۴ مورد مورد مربوط به VDSL بوده است.
آمار مقایسه ای استانهای کشور نیز نشان میدهد که بیشترین پورت منصوبه به میزان ۵۷۶٬۵۷۲ مورد مربوط به استان تهران است. بعد از استان تهران، استانهای قم، البرز و خراسان رضوی در رده های بعدی بیشترین میزان پورت منصوبه قرار دارند.
نکته دیگری که در توسعه پروژه ملی فیبر نوری منازل و کسب وکارها مطرح گردیده است تدوین پیوست رسانه ای برای این پروژه ملی است که مقرر شده است کارگروهی در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، اطلاع رسانی درباره ی این پروژه ملی و آگاهی بخشی درباره ی مزایای این پروژه به مردم را برعهده بگیرد.
محمداحسان خرامید مشاور وزیر ارتباطات و رییس مرکز روابط عمومی وزارت ارتباطات در همین باره گفته است: «در حال حاضر شرکت های توسعه دهنده پروژه فیبر نوری باوجود این که فعالیت زیادی در این عرصه انجام داده اند اما متناسب با آن اطلاع رسانی و آگاهی بخشی مناسبی در این زمینه نداشته اند و از همین رو حسب دستور وزیر ارتباطات، کارگروهی برای هماهنگی، تهیه و تدوین پیوست رسانه ای پروژه راه اندازی فیبرنوری خانوارها و کسب وکارها با حضور نماینده اپراتورهای فعال در آن تشکیل شده است.
در نخستین جلسه این کارگروه عنوان شد این در حالیست که خیلی از کشورهای پیشرفته دنیا، فیبر نوری را نسخه شفابخش توسعه دسترسی و بهبود کیفیت کاربران می دانند و این مسیری است که آنرا طی کرده اند بدین سبب باید ضمن معرفی این پروژه، مشخصات، خاصیت ها، مزایا و اثرات آن برای همه اقشار با دقت تبیین شود چونکه تنها راهکار اساسی مشکل سرعت اینترنت، پروژه فیبرنوری است.
با وجود این که هم اکنون حدود ۲.۵ میلیون پوشش فیبرنوری به وجود آمده است اما باوجود این حجم از کار، شرکت های توسعه دهنده تصاویر مناسبی برای تولید محتوا دراین زمینه در اختیار ندارند. بدین جهت نیاز است اپراتورها و شرکت های توسعه دهنده پروژه فیبر نوری منازل و کسب وکارها اطلاع رسانی درست و دقیق و آگاهی سازی درباره ی این پروژه ملی ارائه نمایند.»
بررسی مقایسه ای بر طبق اپراتورها
به گزارش اچ پی به نقل از مهر، آمار ارائه شده در این گزارش بهترین و آخرین آمار موجود در حوزه اجرای پروژه فیبر نوری است. البته از آنجائیکه هنوز اپراتورهای ارائه دهنده این خدمات نسبت به بروز رسانی اطلاعات خود اقدام نکرده اند، پیش بینی می شود آمار واقعی کمی بیش از تعداد اعلام شده باشد.
با این حال با در نظر داشتن هدفگذاری وزارت ارتباطات برای سال ۱۴۰۴ در خصوص قرار گرفتن ۲۰ میلیون خانوار تحت پوشش فیبر نوری و مقایسه آن با آمار فعلی، بنظر می رسد اجرای این پروژه با توجه به این که تا سال هدف تنها ۲ سال باقی است، سرعت بیشتری را می طلبد.
باید حالا که مرحله مقدمات اجرائی پشت سر گذاشته شده است، امسال اجرای پروژه اوج بگیرد و شاهد پیشرفت بیشتر و تحت پوشش قرار گرفتن ۱۰ میلیون خانوار باشیم.
همچنین ضرورت اهتمام بیشتر به اجرای این پروژه از آنجا بیشتر می شود که طی ماههای اخیر خیلی از کاربران در سراسر کشور نسبت به وضعیت کیفیت اینترنت انتقاداتی مطرح کرده اند و وزارت ارتباطات بارها حل این مشکلات را مشروط به توسعه پروژه فیبر نوری دانسته است.
خبرگزاری مهر را در شبکه های اجتماعی دنبال کنید
منبع: اچ پی
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب