فضای سایبری، هوش مصنوعی و بیگ دیتا جزء ۱۰ ریسک مهم دنیا در حوزه حکمرانی داده
به گزارش اچ پی، عضو هیئت علمی دانشکده علوم مهندسی با تکیه بر لزوم یکپارچه سازی داده ها، کیفیت و حفظ و نگهداری داده ها و تبادل داده میان کشورها برای هوشمندسازی کشور، اظهار داشت: اتحادیه اروپا در این حوزه قانونی وضع کرد که بر مبنای آن اگر شرکتی بخواهد از داده های شخصی افراد استفاده نماید، باید از آنها کسب اجازه کند و اعلام نمود که شرکت ها تضمین دهند که از داده های افراد به خوبی حفظ و نگهداری کنند و برای شرکتهای خاطی جریمه های سنگینی حداقل ۲۰ میلیون یورویی وضع کرده است.
به گزارش اچ پی به نقل از ایسنا، دکتر علی کمندی، دبیر علمی کنفرانس ملی حکمرانی داده و هوش مصنوعی که از روز ۱۱ دی تا امروز ۱۲ دی در دانشگاه تهران درحال برگزاری است، ضمن اشاره به تجربه ورشکستگی یکی از شرکتهای امریکایی، اظهار داشت: دولت امریکا از این شرکت حمایت زیادی کرد، ولی دولتمردان این کشور به این فکر افتادند که علاوه بر سودآوری شرکت ها، باید روشی عرضه شود تا شرکت ها به طرز درستی، فعال شوند و شرکت ها مطابق با ضوابط اصولی، مسیر خویش را طی کنند؛ ازاین رو قانونی در آمریکا مصوب و مفهوم حاکمیت شرکتی عنوان شد.
وی با اشاره به اینکه مفهوم حاکمیت شرکتی به ایران هم رسید، اظهار نمود: در ذیل این مفهوم زیر مجموعه هایی در شرکت ها برای مدیریت ریسک ها و حسابرسی بوجود آمد و پس از آن کشورها متوجه شدند که در این میان حلقه مفقوده دیگری وجود دارد.
کمندی در رابطه با این حلقه مفقوده؛ توضیح داد: ریسک های شرکت ها و سازمان ها زمانی کاسته می شود که داده در اختیار باشد؛ وقتی حسابرسان، داده های درستی در اختیار نداشته باشند، کاری از پیش نمی توانند ببرند. ضمن آن که به سادگی میتوان آنها را فریب داد. ازاین رو به تدریج ذیل مفهوم حکمرانی داده، حلقه مفقوده ای به نام «مدیریت داده» عنوان شد. این دو مفهوم باید در کنار هم قرار گیرند تا پازل فعالیت شرکت ها را تکمیل کنند؛ چون که اگر حکمرانی داده نداشته باشیم، حسابرسی و سایر اقدامات بی مفهوم خواهد بود.
وی با تکیه بر این که نبود این داده ها باعث فاصله گرفتن از حقانیت شرکت ها می شود و مانع از انعکاس درست فعالیتها خواهد شد، افزود: ازاین رو در دنیا تحقیقات زیادی انجام شد و نشان داد که ما چگونه می توانیم با آمار دروغ بگوییم. در این خصوص مجموعه ای از استانداردهای حکمرانی داده توسط ایزو تهیه شد و استاندارد ۳۸۵۰۸ آن برای مدیران ارشد شرکت ها تکالیفی در حوزه دیتا مشخص کرد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران با تکیه بر این که اگر بخواهیم از داده ها استفاده نماییم، باید تفاوتی میان مفهوم حکمرانی داده و مدیریت داده قایل شد، در اینباره توضیح داد: در بسیاری از موارد این دو مفهوم جابه جا استفاده می شود، ازاین رو میان این اصطلاحات باید مرزبندی نماییم. در حوزه مدیریت داده به دنبال برنامه ریزی و سیاست گذاری های عملیاتی، اجرا و پایش هستیم؛ یعنی بیشتر کارها، مدیریتی و اجرایی می باشد، این که چگونه هوش مصنوعی را در سازمان استفاده نماییم، اینها در دسته مدیریت داده قرار دارند. در کنار آن مفهوم حکمرانی داده قرار دارد.
کمندی، وظایف سه گانه حکمرانی داده را شامل ارزیابی، هدایت و پایش داده عنوان نمود و خاطرنشان کرد: در ذیل این مفاهیم حکمرانی داده اجرا می شود، ضمن آن که بررسی می شود که سیاست گذاری ها در راه درستی به پیش می رود یا خیر.
وی ضمن اشاره به گزارش جهانی ۱۰ ریسک نوظهور شرکت ها، اظهار داشت: این گزارش با همکاری بیشتر از ۱۰ هزار متخصص تهیه شده و هر ساله ریسک های نوظهور شرکت ها طبقه بندی می شود. در آخرین گزارش این محققان، از میان ۱۰ ریسک پر اهمیت دنیا، دو مورد آن ریسک های در رابطه با حوزه داده است که به ریسک های فضای سایبری و هوش مصنوعی و بیگ دیتا مربوط می شود.
وی تصریح کرد: این دو مورد، ریسک های کلیدی است که در عرضه کرده ایجاد می شود؛ ازاین رو احتیاج به قوانین و مقررات در حوزه حکمرانی داده داریم و در حوزه قوانین داده یکی از دقیق ترین قوانین در ارتباط با اتحادیه اروپا است. اتحادیه اروپا قانونی را وضع و در سال ۲۰۱۷ آنرا اجرایی کرد و چند نکته کلیدی دارد.
عضو هیئت علمی دانشکده علوم مهندسی دانشگاه تهران تصریح کرد: اتحادیه اروپا در این قانون اعلام نمود که اگر شرکتی بخواهد از داده های شخصی افراد استفاده نماید، باید از آنها کسب اجازه کند و اعلام نمود که شرکت ها تضمین دهند که از داده های افراد به خوبی حفظ و نگهداری کنند و برای شرکتهای خاطی جریمه های سنگینی وضع کرد.
به نقل از ایشان، حداقل جریمه تخلف شرکت ها از این قانون ۲۰ میلیون یورو است و اگر شرکتی تخطی کند، این میزان بسته به درآمد آنها افزایش خواهد یافت.
کمندی اضافه کرد: زمانیکه این قانون مصوب شد، بزرگترین غول های دنیا به لرزه درآمدند، بگونه ای که شرکت هایی مانند گوگل و فیسبوک فورا پایگاه داده های خویش را به روز رسانی کردند تا مشمول جریمه نشوند. البته اتحادیه اروپا زیرکی خاصی در وضع قوانین به خرج داد و گفت داده های شهروندان اروپایی در هر نقطه از جهان باید محافظت گردد و هر شرکتی در هر جای دنیا تخطی کند، باید جریمه شود.
وی ادامه داد: قوانین در این عرصه بسیار متفاوت می باشد و اتحادیه اروپا در زمینه هوش مصنوعی یکسری قوانین وضع کرد و ریسک های کلیدی را شناسایی کرد و برای شرکت ها تکلیف و اعلام نمود که اگر آنها می خواهند در اتحادیه اروپا در زمینه هوش مصنوعی کار کنند، باید خط قرمزها را بشناسند.
به قول وی در حوزه مدیریت داده هم استانداردهای خاصی وضع شده که یکی از آنها استاندارد انجمن بین المللی مدیریت داده است. سند این نهاد برای مدیریت داده شامل ۱۰ بخش اصلی است که همچون آن میتوان به مواردی چون معماری داده، مدل سازی داده و یکپارچه سازی داده اشاره نمود.
وی ادامه داد: یکپارچه سازی داده یک عارضه دیرینه کشور و چندین سال است که به دنبال آن هستیم، ولی خیلی نسبت به آن بی توجه هستیم و داده های ما از نظر کیفیت بسیار در سطح پایین هستند. ما نمی توانیم با داده های بی کیفیت سیستم هوشمند بسازیم. گاهی اوقات افراد متوجه بار معنایی صحبت های خود نیستند و اعلام می شود که کشور را هوشمند کنند، ولی این سؤالات مطرح می شود که با کدام دیتا می شود بسمت هوشمندسازی حرکت کرد؟ چطور می توان این داده ها را یکپارچه سازی کرد؟ ضمن آن که وقتی صحبت از حکمرانی داده می شود، خیلی ها بی توجهی می کنند، نمونه آن حضور دستگاه ها در این کنفرانس است و شاهدیم که جای بعضی از دستگاه ها خالی است.
وی افزود: گزارشی از این کنفرانس تهیه می شود و نسخه ای به رئیس جمهور عرضه می شود.
کمندی با تکیه بر این که در دنیا مجموعه های گوناگونی چون صندوق بین المللی پول و سازمان ملل در این عرصه، چارچوبی برای کیفیت داده ها عرضه کرده اند، افزود: مرکز آمار هم چارچوبی برای کیفیت داده تعیین کرد و بعنوان نظام ملی کیفیت داده ها منتشر نمودند، ولی آنقدر که لازم بود این حوزه گسترش نیافت.
وی ضمن اشاره به اهمیت داده در حوزه اقتصادی با تاکید براینکه خیلی از مفاسدی که در کشور شکل می گیرد، ردپایی از اقتصاد دارد و وزارت اقتصاد باید در این حوزه فعال تر باشد، اظهار داشت: مبحث مدیریت داده تنها در ارتباط با حوزه های IT و سازمان فناوری اطلاعات نیست و سازمان های مختلف باید در این حوزه همکاری کنند و هر کسی که داده ای در اختیار دارد، باید مشارکت کند تا مبحث یکپارچه سازی داده ها در کشور پیگیری شود.
کمندی با تکیه بر این که در زمینه یکپارچه سازی داده ها همکاریهای بین المللی خوبی در دنیا شکل گرفته است، نمونه خوب آنرا در بین کشورهای «آسه آن» (اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا) دانست و اظهار نمود: در حالیکه ما همچنان در اشتراک گذاری داده ها میان سازمان های دولتی و شرکت ها مشکل داریم، در دنیا اشتراک و تبادل داده ها میان کشورها توسعه یافته است.
وی افزود: ما چگونه می توانیم کیفیت داده را ارتقاء دهیم، بدون آن که به داده های سایر کشورها دسترسی داشته باشیم. بعنوان مثال در زمینه فرارهای مالیاتی اگر داده های کشورهای دیگر همچون امارات و ترکیه را نداشته باشیم، چه کار می تونیم انجام دهیم. چون بدون داده های بین المللی بسیاری از این افراد را نمی توان ردیابی کرد.
دبیر علمی کنفرانس حکمرانی داده ضمن اشاره به برنامه دیتا استراتژیک آمریکا، اظهار داشت: این سند یک برنامه با ۱۴ اقدام کلیدی است که در مدت یک سال اجرا می شود که هر کدام از این بندها اگر بخواهد در ایران اجرایی شود، زمان زیادی می طلبد. کشورهای اطراف ما در حوزه خلیج فارس برای توسعه هوش مصنوعی نخستین قدمتشان حکمرانی داده است و نمونه دیگر آن کشور ترکیه است که در سالهای اخیر در این حوزه فعال گشته است.
وی تصریح کرد: سند حکمرانی داده کشور ترکیه با کمک سازمان ملل تدوین شد و اگر ما همین سند ترکیه را اجرا نماییم، کشور پیشرفت خواهد نمود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب